Gömöri György Londonban élő költő, filológus lesz a vendégünk november 7-én

Mutatós dolog lenne sorsszerűségnek feltüntetni a véletlent.

Az Életöröm Klub három egymást követő irodalmi estéjén három, azonos generációhoz tartozó, és különbözőségükben is hasonló sorsú alkotót hívhattunk meg. Csernok Attila és Bitó László után harmadikként Gömöri György Londonban élő költő, filológus  lesz a vendégünk.

Csernok Attilát a bosszúság indította el a történelmi felelősség elemzésének útján a messze Brazíliában, Bitó László a 90-es években hazaköltözött, és a velünk élő történelem bölcs elemzője, Gömöri György, a csendes szóval is erős és férfias költő „A száműzetés kertjét” választotta.

Két héttel az október 23-i évforduló után Gömöri György biztosan beszélni fog arról a mostanihoz hasonlóan szép őszi délutánról, amelynek szervezője volt. Elmondja, felolvassa, hogyan oldotta költészetté a messziség fájdalmát, majd az újra találkozás traumáit. Mi pedig megkérdezhetjük Tőle és önmagunktól, lehet-e még gyűjtőnévként használni az 56-osok kifejezést? Gömöri György versei meggyőznek, hogy a száműzetés kertjéből messzire lehet látni, és a megértésnek nincsenek falai. Az itthon megszenvedők régen megbocsátottak. De a lemerülők és kibekkelők, a sorsukkal adózók, az önjelölt, frissen kitüntetett „pest srácok”,a véres Köztársaság tér folytatásáért áhítozók megérdemlik-e a száműzetés kertjéből az elismerő sóhajt azért, mert itthon maradtak?

November 7-én a napi politika a háttérben marad. Költővel, filológussal találkozunk, aki túllépett a mai kocsmán, az értelemig és tovább. Fogadjuk Őt szeretettel! A belépődíj 1000 Ft.

 

Budapester81 szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://eletoromklub.blog.hu/api/trackback/id/tr974892132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása